Kistérségi startmunka mintaprogramok

A 2011- 2016- os években a Start közfoglalkoztatási programok keretében nyert támogatásokból egyrészt belterületi ingatlanokat, másrészt gépeket, eszközöket, berendezéseket vásároltunk. Az ingatlanokat átalakítottuk, felújítottuk, melyekben a START programok által megvásárolt gépek, eszközök segítségével termelő munkát folytattunk. (lekvárfőzés, aszalás, csirkenevelés, uborkatermesztés, zöldségek és termények előállítása)

A megvásárolt traktorok és a hozzá használt eszközök segítségével gondolok itt az eke, tolólap, vetőgép, permetezőgép, szántóföldi vegyszerező gépekre. Ezek a gépek segítségével az eddigi fizetett bérmunkánkat kiváltja, így költségcsökkentő hatása van.

Az önkormányzat földterületein a munkálatokat segíti.

Ezen eszközök segítségével végezzük a szántást, talajmarózást, vetést. A termesztett növények pl. búza, kukorica, burgonya, zöldségek, hagyma, paradicsom, paprika, uborka vegyszerezését, permetezését.

A felnevelt csirkeállományt felhasználjuk az önkormányzat konyháján közétkeztetésre. A tojásból tésztát készítünk, amit a főzés során hasznosítunk. A különböző programok segítségével megtermelt terményeket szintén felhasználjuk a közétkeztetésben. Nagy segítségünkre a 2017. évben megvásárolt mobil hűtőkocsi és futója, melyben az előállított és megvásárolt gyümölcsöket hűtjük a feldolgozás folyamatáig. Készítettünk befőtteket, fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket, paradicsomlét, lecsót, savanyú uborkát, csalamádét, lekvárt, aszalt szilvát, aszalt almakarikát. 

Amióta kapcsolódtunk a START Közmunkaprogramhoz, kialakítottunk egy kis varrodát az önkormányzat egyik saját épületében, ahová varrógépet, vendliző gépet vásároltunk. Az itt dolgozó asszonyok különböző termékeket állítanak elő: táskákat, terítőket, kötényeket, abroszokat, függönyöket, amelyeket még keresztszemes hímzéssel is díszítenek. 

A Kistérségi Startmunka mintaprogramok során lehetőség nyílt a következő nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésére:

  • 2011. eke, fűkasza, motoros fűkasza
  • 2012. traktor, pótkocsi, főzőüst
  • 2013. szalagfűrész, belterületi ingatlan vásárlása
  • 2014. vetőgép, permetezőgép, főzőüst
  • 2015. motoros fűkasza
  • 2016. fűkasza, tolólap, szántóföldi vegyszerező, hűtőkocsi felépítmény és gépészet, mobil hűtőkocsi futója
  • 2017. varrógép és tartozéka, elektromos szárító kamra, fagyasztószekrény, magozógép, traktor< 37kw, kistraktorhoz pótkocsi, benzinmotoros fűkasza
Scroll to top