Farsang

SZAKMAI BESZÁMOLÓ CSSP-TANCHAZ-2018-0260

A Panyola Községért Közalapítvány az eltervezett TÁNC-HÁZról házra elnevezésű projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap támogatásával nagy sikerrel valósította meg. A farsangi táncháznak 2019. február 9-én az önkormányzat tulajdonában lévő Közösségi Ház adott helyet, valamint a fesztiváltér. Szívességi használatra átadták a rendezvény idejére, így bérleti díjat nem számoltak fel az Alapítványnak.

A farsangi esemény disznótorral kezdődött hajnali 6 órakor, ahol már számos vendég megjelent, illetve a Dankó rádió is élő bejelentkezéssel közvetítette az eseményeket. A táncház oktatás mellett délelőtt 10 órától egy konferencia keretében több előadást is hallhattunk Panyola település néprajzi múltjáról: a hagyományainkról, ami elsősorban a Szamosháti fonóról, amely Dr. Újváry Zoltán néprajzkutató műveire épült. A felkért előadók és oktatók maximális odaadással végezték a feladatukat.

A tánctanítás egy alkalmas projekt ugyan, de a kölyökfarsang keretében már kora délután szólt a zene és a táncoktatás a résztvevő gyerekeknek. A kölyökfarsanggal egy időben elindult a településen az alakoskodó felvonulás, majd az esti órában a felnőtt táncoktatás zajlott, több érdekes tréfás farsangi előadás kíséretében. Szintén Heit Lóri és népi zenekara járult hozzá a jókedvhez és a tánctanuláshoz a szakavatott tánctanító segítségével. Többek között Tréfás verbuválás, Szatmári, Erdélyi és Széki táncokat sajátított el a közel 200 fős vendégsereg.  A vendégek köre kiszélesedett a település határain túlra,

Az elért eredmények felbuzdították a szervezőket, hogy 2020-ban farsang idején szintén megszervezik a magas kulturális értékeket hordozó Hagyományőrző Farsangot Panyolán.

 

A honlap elérhetősége, amelyen megtalálható a szakmai beszámoló: www.panyola.hu

 

PLAKÁT
 
SZÓRÓLAP